Nasiona konopi – jak jeść?

Nasiona konopi – jak jeść?

Nasiona konopi to idealna propozycja dla osób, dla których zdrowe odżywianie jest bardzo ważne. Jeśli pilnujesz tego, co pojawia się na Twoim talerzu i dbasz o to, aby każda potrawa była nie tylko smaczna, ale też zdrowa, to nasiona konopi są dla Ciebie pozycją obowiązkową. Dzisiaj odpowiadamy na pytanie: nasiona konopi – jak jeść, aby w pełni cieszyć się ich walorami? 

Dlaczego warto jeść nasiona konopi?

Konopi siewne to prawdziwy hit ostatnich miesięcy. Dostępne są nie tylko w formie aromatycznych suszów czy olejków CBD, ale też w postaci kosmetyków konopnych czy żywność z konopi. Dzisiaj nikogo nie dziwi mleko konopne, czekolada konopna, makaron konopny czy inne produkty z dodatkiem Cannabis Sativa, które mają być alternatywą dla tradycyjnych produktów spożywczych. Nasiona konopi to ciekawa propozycja dla osób, które chcą w pełni wykorzystać właściwości konopi, a z drugiej strony zależy im na tym, aby móc dodawać je do potraw często i bez konieczności przygotowywania skomplikowanych dań.  Oto kilka powodów, dla których warto sięgać po nasiona konopi każdego dnia: 

  • są doskonałym źródłem błonnika, który daje długotrwałe uczucie sytości, oczyszcza przewód pokarmowy i jest sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki, 
  • są źródłem cennych witamin i minerałów, m.in. witaminy A, C, E i witamin z grupy B, a także cynku, fosforu czy magnezu,
  • są źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, 
  • są źródłem kannabinoidów, w szczególności CBD, które posiada wiele pozytywnych właściwości, 
  • stanowią dobre źródło białka, dlatego polecane są weganom, wegetarianom i sportowcom, 
  • obniżają poziom tzw. złego cholesterolu, 
  • wspierają organizm w utrzymywaniu stanu homeostazy, 

Nasiona konopi doskonale nadają się do spożywania zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. 

Jak smakują nasiona konopi?

Zastanawiasz się nad zakupem nasion konopi, jednak nie masz pewności, czy będą Ci smakować? Jeśli lubisz nasiona słonecznika czy sezamu, to nasiona konopi również przypadną Ci do gustu. Mają one delikatny smak z lekko wyczuwalnym, orzechowym posmakiem. Co bardzo ważne, nie są gorzkie i twarde – wręcz przeciwnie, mają bardzo przyjemny smak i są miękkie, dlatego dobrze sprawdzą się jako dodatek do różnych dań. Kolor nasion konopi sprawia, że są ciekawym dodatkiem do potraw – wystarczy posypać danie odrobiną nasion konopi, aby stało się bardziej atrakcyjne. A przecież wygląd dania mocno wpływa na nasz apetyt, bo jemy również oczami! 

Nasiona konopi – jak jeść? Przepisy dla każdego

Nasiona konopi to jeden z tych produktów, który powinien znaleźć się w kuchni każdego, kto dba o zdrowe odżywianie. Oto kilka przepisów z nasionami konopi, które z pewnością przypadną Ci do gustu i  dzięki którym poznasz odpowiedź na pytanie, jak jeść nasiona konopi! 

Koktajl z nasionami konopi

Zdrowe owocowe-warzywne koktajli to świetny sposób na dostarczenie sobie porcji witamin. Jeśli chcesz zapewnić sobie zastrzyk energii i składników odżywczych, przygotuj sobie smakowity koktajl bananowy z nasionami konopi.  Składniki: 

  • duży, dojrzały banan, 
  • szklanka mleka roślinnego, 
  • dwie łyżki nasion konopi, 
  • opcjonalnie: garść truskawek lub innych świeżych owoców. 

Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki – i gotowe! Koktajle bananowe możesz urozmaicać na różne sposoby, dodając do nich nie tylko nasiona konopi, ale też daktyle czy świeże owoce. W ten sposób koktajle z nasionami konopi na pewno Ci się nie znudzą! 

Kulki mocy z nasionami konopi

Kulki mocy to obecnie bardzo popularny przysmak. Nie miałeś jeszcze okazji, aby przygotować je samodzielnie? Postaraj się jeszcze dzisiaj znaleźć chwilę, a kulki mocy z pewnością zachwycą Ciebie i innych domowników – i oczywiście dodadzą Wam mocy! Składniki: 

  • ¾ szklanki migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich, nerkowców itp.,
  • szklanka daktyli suszonych, suszonej żurawiny i innych suszonych owoców, 
  • dwie łyżki nasion konopi,
  • dwie łyżki dobrej jakości kakao (bez cukru), 
  • łyżka masła orzechowego, 
  • łyżka oleju kokosowego,
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe, wiórki z czekolady ciemnej, sezam lub zmielone orzechy. 

Wszystkie składniki umieść w rozdrabniaczu i miksuj tak długo, aż osiągniesz konsystencję gładkiej pasty. W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju lub masła orzechowego. Następnie uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, mocno dociskając masę – tak, aby kulki się nie rozpadały. Umieść je w lodówce na kilka godzin – a najlepiej na całą noc. Dzięki temu uzyskają idealną konsystencję. 

Makaron konopny z pesto i nasionami z konopi

Uwielbiasz makarony, ale starasz się jeść je w zdrowej wersji? Ciekawą propozycją może być makaron konopny – oczywiście z dodatkiem nasion konopnych. Tego typu makaron idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla makaronów tradycyjnych. Znajdziesz go w większości dużych marketów, w sklepach konopnych oraz w sklepach ze zdrową żywnością.  Składniki (porcja dla dwóch osób):

  • 200 g makaronu konopnego, 
  • kilka łyżek ulubionego pesto, na przykład bazyliowego lub z suszonych pomidorów, 
  • kilka pomidorków cherry, 
  • ulubiony ser do posypania – polecamy Grana Padano lub ser mozzarella wegański, 
  • dwie łyżki nasion konopi. 

Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie delikatnie wymieszaj go z wybranym pesto. Posyp całość wybranym serem, nasionami konopi i udekoruj danie pomidorkami. Oczywiście makaron konopny sprawdzi się jako podstawa wielu dań – w zależności od tego, jakie sosy do makaronu najbardziej lubisz. Nasiona konopi dodatkową podniosą wartość odżywczą dania, dzięki czemu taki obiad będzie prawdziwą bombą witaminową. Warto spróbować! 

Dodawaj nasiona konopi do zdrowych potraw!

Nasiona konopi, podobnie jak różnego typu orzechy czy inne nasiona, warto dodawać do wielu różnych potraw – na przykład do zdrowych koktajli, do ciastek owsianych, do zup czy sałatek. W ten sposób sprawisz, że przygotowywane przez Ciebie potrawy będą jeszcze zdrowsze! Nasiona konopi sprawdzą się także jako dodatek do domowych smarowideł do pieczywa, do pasztetów (na przykład z soczewicy), do domowego pieczywa czy do kanapek. 

Jak często jeść nasiona konopi? 

Postaraj się dodawać nasiona konopi do zdrowych potraw każdego dnia. To ogromna dawka cennych składników aktywnych, która sprawdzi się jako uzupełnienie zbilansowanej diety. W końcu witamin i minerałów nigdy za wiele! Ile nasion konopi należy spożywać? Nie ma tutaj jednej określonej porcji. Jednego dnia możesz zjeść łyżkę, a kolejne dwie lub trzy łyżki nasion. To optymalna ilość, dzięki której Twój organizm otrzyma naprawdę solidne wsparcie.  Po kilku dniach dodawanie nasion konopi do potraw stanie się Twoim zdrowym nawykiem. Początkowo zadbaj o to, aby mieć je pod ręką. Ukryte głęboko w szafce z pewnością szybko zostaną zapomniane – a zatem zadbaj, aby na półce z superfoods nasiona konopi zajmowały honorowe miejsce. A jeśli nie masz jeszcze takiej półki, to może warto ją stworzyć? 

Nasiona konopi – jak jeść? Oczywiście jak najczęściej!

Nasiona konopi to źródło cennych witamin, minerałów, kannabinoidów i zdrowych kwasów tłuszczowych, dlatego warto spożywać je jak najczęściej – najlepiej codziennie! Dzięki temu Twój organizm otrzyma naprawdę solidne wsparcie, a Ty zyskasz pewność, że dbasz o swoje zdrowie i samopoczucie w sposób naturalny. Znasz już odpowiedź na pytanie: nasiona konopne – jak jeść, a zatem czym prędzej udaj się do sklepu lub zamów nasiona konopi i cieszy się ich wspaniałym smakiem i bogactwem cennych składników!

Wszystkie komentarze

Napisz komentarz